Tradicionalni mahjong

Ljudi igraju tradicionalni mahjong

Veb-lokacija koju posećujete sadrži pasijans mahjong, verziju mahjonga koju može da igra jedan igrač. Međutim, ova igra pasijansa potiče od drevne kineske igre, koju obično igraju četiri igrača. Igra je slična remiju, ali se umesto karata koriste 144 pločice koje oblikom podsećaju na domine. Za razliku od domina, a slično kartama, pločice za mahjong su podeljene na znakove i nekoliko drugih grupa: zmajevi, vetrovi, biljke i godišnja doba. Tradicionalni mahjong se može igrati kao čista zabava ili kao vrsta kockanja. Pločice iz ove igre takođe mogu proricati sudbinu, poput tarot karata.

Igra je popularna širom sveta, a postoji mnogo zemalja u kojima se održavaju takmičenja u mahjongu. Svaka zemlja ima svoja pravila, tako da igrači igraju različito u zavisnosti od toga da li su u Kini, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama itd.

Da bi započeli igru, igračima su potrebne dve obične kockice (sa šest strana), a opciono i stalci za pločice za svakog igrača kako oni ne bi videli jedni drugima pločice. Kao što je gore spomenuto, pločice za igru su podeljene na znakove i druge grupe. Jedna od grupa se sastoji od četiri vetra: istočni vetar, zapadni vetar, severni vetar i južni vetar. Na početku igre moraju biti pripremljene četiri pločice sa vetrovima, a svaki igrač izvlači po jednu. Igrač sa pločicom istočni vetar bira gde će sedeti za stolom. Igrač sa pločicom zapadni vetar sedi na suprotnoj strani stola, a igrači sa pločicom južnog vetra i pločicom severnog vetra sede desno i levo od igrača sa istočnim vetrom, tim redom. Ovo može biti zbunjujuće jer se razlikuje od rasporeda geografskih pravaca. Igrač sa pločicom istočni vetar je privilegovan tokom igre. Međutim, nakon svake runde se oznaka istočnog vetra pomera u smeru suprotnom od kazaljke na satu, tako da igrač koji je prethodno bio južni vetar postaje istočni vetar. Partija se ne može završiti sve dok svi igrači ne dobiju priliku da bar jednom budu igrač istočnog vetra – u suprotnom igra ne bi bila fer.

Kada igrači zauzmu mesta, pločice se mešaju, a svaki igrač izvlači 36 pločica i koristi ih za izgradnju zida koji je dugačak 18 pločica i visok 2 pločice. Ovi zidovi se zatim povezuju da bi se napravio jedan zid kvadratnog oblika, koji se naziva i Veliki kineski zid. Zatim igrač istočnog vetra baca kockice da odredi ko je osoba koja će razbiti zid. Potom ta osoba baca kockice kako bi odredila gde će doći do pucanja zida, uklanja dve pločice sa tog mesta i stavlja ih na zid u blizini. Zid se zatim delimično rasklapa počevši od upravo napravljene rupe, a svaki igrač dobija 13 pločica, osim igrača istočnog vetra, koji dobija 14 pločica. Ako igrač ima bilo koju pločicu sa godišnjim dobima ili biljkama, odmah postavlja ove pločice ispred sebe i uzima isti broj pločica sa zida.

Igrači neprestano razmenjuju svoje pločice tako što ih stavljaju na sto, a izvlače iz zaliha koje su ostavili drugi igrači ili iz zida. Precizna pravila o tome kako se to tačno radi su komplikovana, a više o njima možete pročitati na Wikihow ili veb-lokaciji Masters of Games (na engleskom).

Cilj igre je sakupiti kombinaciju parova, trojki ili četvorki identičnih pločica ili uzastopnih pločica istog znaka. Ko to uradi prvi, kaže „Mahjong!“ i runda je završena. Zatim se računaju poeni i boduju se različite kombinacije pločica. Na primer, tri ili četiri identične pločice ili niz od tri pločice istog znaka dobijaju određeni broj poena. Igrač koji je rekao „Mahjong“ dobija od svakog igrača broj poena koje je postigao za svoje kombinacije. Svaki drugi igrač plaća preostalim igračima razliku u njihovom rezultatu, osim igrača istočnog vetra, koji uvek plaća i prima duple iznose.

Video-vodič

Ovde možete pogledati kratak vodič o tome kako igrati tradicionalni mahjong:

Ovde možete pogledati malo duži video-vodič:

A ovde možete pogledati kako igraju profesionalni igrači:

Mogu li da igram mahjong onlajn?

Da. Neke organizacije nude onlajn igre. Nažalost, nije ih lako pronaći jer kada ukucate „Mahjong“ u Google, dobijate skoro isključivo rezultate o igri pasijans mahjong. Možda je bolje da umesto toga tražite „Mah jongg“. Bilo kako bilo, evo nekoliko veza koje bi trebalo da vam pomognu da započnete svoju onlajn avanturu sa tradicionalnim mahjongom:

Mogi li da igram mahjong uživo?

Da. Samo treba da pronađete odgovarajuću onlajn zajednicu. Na primer, pogledajte forume gde možete pronaći ljude koji su spremni da se upoznaju i igraju. Evo nekoliko veza koje mogu biti od pomoći:

Srećno!